Historikk

HOFF har vært engasjert i potetforedling siden midten av 1800-tallet.

Poteten kom til Norge i 1743, men det tok et par generasjoner før den fikk sin sentrale plass i jordbruk og ernæring. Fra ca 1820 var poteten det viktigste råstoff til brennevinsproduksjon i Norge.

Lovendringer i 1848 gjorde slutt på fri brenning. Sprit- og brennevinsproduksjon i industriell skala kom dermed i gang, og Brennerienes Forening ble opprettet i 1879. Brenneriene ble den første sektoren innen norsk landbruk som ble organisert som samvirke, de første allerede i 1840-årene. Potetmel ble et industriprodukt på slutten av 1800-tallet, og Potetmelfabrikkenes Salgskontor ble konstituert i 1941. I 1982 slo denne organisasjonen seg sammen med Brennerienes Forening og dannet Norske Potetindustrier. Noen år senere, i 1994, slo de lokale brennerier og potetmelfabrikker seg sammen med sin fellesorganisasjon, og dannet det som i dag er HOFF SA. Tidlig på 1960-tallet ble produksjonen av tørket potetmos satt igang, mens pommes frites-produksjonen ble startet opp rundt 1970. Totalt har virksomheten nå rundt 100 produkter og varianter i sortimentsporteføljen.

Nedgangen i bruken av poteter i tradisjonell form har i stor grad blitt kompensert gjennom økt bruk av bearbeidede potetprodukter. Moderne produksjonsprosesser sørger for at poteter også i slike former er ernæringsmessige gode matvarer. Dette bidrar til å styrke poteten i et godt og allsidig kosthold.

På wikipedia kan du lese mer om poteten.