HOFFs historie er uløselig knyttet til poteten. Det finnes spor av potetdyrking i Peru som strekker seg helt tilbake 2000 år før vår tidsregning. Navnet skjemmer ingen, sies det, og poteten har vært kjent som jordeple, eple, kartoffel (etter det italienske ordet for trøfler) og som «Djevelens frukt», siden den vokser under bakken. Det var de spanske erobrerne av Inkariket som tok med seg poteten tilbake til Europa, sammen med en rekke andre frukter og grønnsaker. Dette skjedde mot slutten av 1500-tallet. Den første eksporten av potet for dyrking var til Kanariøyene. Poteten viste seg som rimelig og næringsrik føde for fattige folk, som sjøfolk gjerne var, og det var langs sjøveien bruken av poteten spredde seg til stadig større områder.
I Norge begynner historien om poteten i siste del av 1700-tallet. Den første dokumentasjonen for potetdyrking finner vi fra Tromøy i Agder i 1757, der toldskriver Niels Aalholm bemerker i sin dagbok at det er observert «Potatoes at opkomme». Dette er starten på en lang kjærlighetshistorie til poteten i dette landet langt mot nord.
Avgjørende for befolkningsveksten
Kostholdet i de norske bygdene på denne tiden var C-vitaminfattig, noe som ga seg utslag i mange tilfeller av mangelsykdommen skjørbuk. Poteten ble på mange måter redningen for folkehelsa i Norge. Gjennom at poteten ble innført i norsk landbruk, ble grunnlaget lagt for en sterk befolkningsøkning fra denne tiden og fram til i dag. At poteten fikk et slikt solid fotfeste og falt i god jord, må vi takke prestene for, siden det var de som var dens fremste talsmenn i begynnelsen.
Et av de tidligste områdene hvor det ble dyrket poteter, var ved Vinger i Solør, og vi i HOFF tar fremdeles poteter derfra.
I en historie om HOFF og poteten, kommer vi ikke unna brennevinet. På 1800-tallet var det over 1000 brennerier i Norge. Det vanligste råstoffet for brennevinsproduksjon var korn, men i Norge ble poteten tatt i bruk. Dette var ikke helt ukjent ellers i Europa, hvor brennevin hadde blitt framstilt siden 1200-tallet, da primært av vin.